Tandimplantat

I dagens läge kan vi rädda många fler tänder än förr, men i vissa fall är det inte möjligt eller meningsfullt. Numera kan vi i de flesta fall, med en någorlunda god benkvalitet under, ersätta en förlorad tandrot med en konstgjord sådan, ett så kallat tandimplantat.
 
Idag är de flesta tandimplantat, som införs i käkbenet som konstgjorda rötter, gjorda av metallen titanium, som har den speciella egenheten, att den växer fast i benet. De flesta främmande ämnen vill kroppen stöta bort, men titanskruvar fungerar alltså utmärkt. En del keramiska material fungerar också och kommer säkert att bli vanligare i framtiden. Hos oss gör vår käkkirurg Reijo Niittynen från Åbo den kirurgiska delen med själva implantatskruvarna och de övriga tandläkarna utför det så kallade protetiska arbetet, dvs. applicerar kronorna och broarna. Reijo är hos oss varannan vecka, så det kirurgiska arbetet flyter på kontinuerligt.
 
Hela processen  till färdiga tänder går i det här fallet i flera steg under några månader, men kan numera i speciella och brådskande fall göras snabbare. Reijo Niittynen handhar naturligtvis också övriga käkkirurgiska patientbehov.